Friday

Samba!


Πανάθεμά με, δεκατρία χρόνια στην επαρχία είδα γάμους όλων των ειδών. Είδα ποντιακούς είδα σαρακατσάνικους, είδα βλάχικους μέχρι και κρητικούς είδα να παντρεύονται στον ιστορικό και ακριτικό νομό Κιλκίς.
Μόλις πριν δυο βδομάδες όμως και αφού χρειάστηκε κάνα μήνα να δουλέψω στο γαμο-σκυλάδικο έμαθα τι έιναι η Samba. Ο καημένος ο δάσκαλός μου στα τύμπανα αλλιώς μου το είχε περιγράψει... "Ρυθμός εκ Λατινικής Αμερικής, τεσσάρων τετάρτων, με αφρικανικές καταβολές. Το βασικό ρυθμό ostinato, δίνει το βαθύ τύμπανο "Surdo" και ο ρυθμός συμπληρώνεται με κρουστά υψηλότερων συχνοτήτων (congas, bongos και timbales) αλλά και διάφορα κρουστά χειρός (guirro, clave κ.ά.). Το μελέτησα καλά μάλιστα και με πολλές παραλλάγες, άκουσα και πολλά τέτοια κομμάτια βάζοντας στην Τ.V. αποσπάσματα από τα καλύτερα γκολ του Copa Libertadores για να είμαι στο κλίμα.
Ένα Σαββάάάτο/βράδυ καλέ Μαρίίία/μια Κυριακή πρωωωί/ όλα αυτά κατέρρευσαν με μιας/
Ήταν Σαρακατσάνοι το ζεύγος που νοίκιασε το χώρο και έφεραν και τρεις μουσικούς της φυλής τους να παίξουν μερικά κομμάτια με τον αυθεντικό Σαρακατσάνικο ήχο (ξέρεις, με τους κιθαρίστες που πιάνουν στη Gibson τη Μι με τον αντίχειρα), έναν τραγουδιστή και ένα κλαρίνο.

Καθόμασταν με τη σειρούλα μου, τον πληκτρά το Νίκο και το μαέστρο τον Παύλο και τρώγαμε μπεζέδες, σε κάτι πολύ ωραίες ξαπλώστρες, φυσούσε και το αεράκι απαλά, έπαιζαν και τα Σαρακατσάνικα από πάνω κι ήταν λες κι ήμασταν στο Καϊμάκ Τσαλάν καλοκαίρι καιρό!

Κάπου κάπου άκουγα τον τραγουδιστή εκεί που τραγουδούσε να κόβει τα λόγια και να λέει:

-
Σάμπα ο γαμπρός, σάμπα ο γαμπρός...
Ή
-
Σάμπα ο πεθερός, σάμπα ο πεθερός...
Ή ακόμη
-
Σάμπα o κύριος, σάμπα ο κύριος όταν απευθυνόταν σε κάποιον άγνωστο.

Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι μερικοί από τους συγγενείς ήταν χρόνια μετανάστες στο Sao Paolo και παρήγγελναν συνεχώς Samba και αναρωτιόμουν γιατί άραγε να 'χουν κολλήσει με τη Samba. Χάθηκε να ζητήσουν κάτι άλλο; Αφού βλέπεις ρε κύριος ότι δεν το 'χουν οι μουσικοί, γιατί δε λες για καμιά Bossa ή κάνα Mambo στην τελική;

Γινόταν πολλή ώρα αυτό ώσπου κάποιος μου έλυσε την απορία.
"Σάμπα" φωνάζει ο τραγουδιστής στο γάμο όταν κάποιος του πετάει "χαρτούρα", οπότε με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί τον χρηματοδότη του αφού αναφέρει δημόσια ότι έδωσε λεφτά στην ορχήστρα, άρα έτσι κάνει τη μόστρα του (βασικό στοιχείο σε ένα γλέντι να κάνεις μόστρα) και ταυτόχρονα τον τσιγκλάει να δώσει κι άλλα για περαιτέρω επίδειξη, προφανώς!
To Σάμπα είναι ρόμικη*, έκφραση και σημαίνει δίνω, πετάω ή κάτι τέτοιο. Αυτό λοιπόν προήλθε από τους γάμους των Ρομ (όπου σαν άλλοι Βραζιλιάνοι παίζουν μόνο τσιφτετέλια και Σάμπα) και κατέληξε μπασταρδεμένη, κάπως, συνήθεια και κάποιον άλλων φυλών.

Έπαιζαν λοιπόν Σάμπα όλη νύχτα οι Σαρακατσάνοι (εξαιρετικά χαρούμενος ρυθμός οφείλω να ομολογήσω, αφού με κάθε Σάμπα αυξάνει σημαντικά και το μεροκάματο των μουσικών) ενώ εμείς μόνο κάνα δυο φορές τσιμπήσαμε καμια μικρή Σαμπούλα, όχι τίποτα σοβαρό δηλαδή, κάνα δυο μετράκια μωρέ, δυο-τρία χτυπήματα στο Surdo και ένα fill στις timbales.

Θλιβερή Μετάφραση: από κάνα 5ευρώ έξτρα δηλαδή έκαστος. Ευτυχώς μένω πολύ κοντά στο μαγαζί οπότε μπορώ να πω ότι έβγαλα τουλάχιστο τις βενζίνες μου για κάνα δίμηνο, πράμα που δεν μπορούν να πουν οι υπόλοιποι μουσικοί που κατοικούν μακριά απ' τη δουλειά!

Ας είναι. Τουλάχιστον μια ακόμη μεγάλη πτυχή της λαογραφίας προστέθηκε στο βιογραφικό μου ως μουσικός κι ίσως κάποτε μ' αυτά και μ' αυτά να καταφέρω το μεγάλο μου όνειρο: Να ξεπεράσω σε συγγράμματα και απαγορευμένες εκδόσεις το μεγάλο δάσκαλο Ηλία Πετρόπουλο.



* Ρόμικος/η/ο : Τσιγγάνικος/η/ο για τους αμόρφωτους, από το λατινικό (;) Rom
Σέρβικο ανέκδοτο: Στη Σερβία δεν έχουν μαύρους να πουλάν CD στα καφέ. Τη δουλειά αυτή την έχουν πάρει μονοπώλειο ο Τσιγγάνοι (οι Rom δηλαδή στα Σέρβικα):

- Πώς λέγεται ο γύφτος που πουλάει CD στα καφέ στο Βελιγράδι;
- Πώς;
- CD-ROM.


35 comments:

Unknown said...

:D
to teleytaio me apoteleiwse

krima pou de ta eipame apo konta :(

nahames nakanamoko said...

μα τελευταία στιγμή έμαθα από το atgάκι πως ήρθατε και είχα ήδη κανονίσει

δεν πειράζει την άλλη φορά!

Erisadesu said...

Μπερδεύτηκα λίγο και δεν κατάλαβα τίποτα. πάλι καλά που δεν σας έδωσαν δολάρια όπως κάνουν στην Καστοριά.
για φαντάσου να μάζευες μόνο 5 δολάρια;

Tertuliano Máximo Afonso said...

Αδερφέ Nahames μόλις εχτές έμαθα από έναν άλλο φίλο ότι ο Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο έλεγε όλη την ώρα ξανά και ξανά "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" και "Samba" (κοίταξε, όσες φορές και να το γράψω μου είναι πολύ δύσκολο να αποδώσω έστω και λίγο το βαθμό γελοιότητας, ηλιθιότητας και ξεφτίλας τον οποίο ηθελημένα -και αυτό είναι το χειρότερο- αγγίζει καθημερινά στο ραδιόφωνο ο Παναγιωτόπουλος...) και να τον ρωτάνε οι ακροατές τι είναι αυτό το "Samba" και τι είναι αυτό το "Samba" ώσπου τους τελικά έλυσε την απορία του κοινού και είπε ότι "To Σάμπα είναι "ρόμικη* " έκφραση και σημαίνει δίνω, πετάω ή κάτι τέτοιο. Αυτό λοιπόν προήλθε από τους γάμους των Ρομ (όπου σαν άλλοι Βραζιλιάνοι παίζουν μόνο τσιφτετέλια και Σάμπα) και κατέληξε μπασταρδεμένη, κάπως, συνήθεια και κάποιον άλλων φυλών..."

nahames nakanamoko said...

χαχα έτσι ακριβώς το έθεσε;
ρε κοίτα κάτι συμπτώσεις....

Tertuliano Máximo Afonso said...

"Ακριβώς" δεν ξέρω, άλλοι μου το μεταφέραν, αλλά το νόημα ήταν "ακριβώς" αυτό.

Όντως! Κάτι συμπτώσεις ε;..

Dr_MAD said...

Σάμπα! Σάμπα! Ουέπα!

Απίστευτο μότο! Χεχε και το είχα ξεχάσει! Που λες φίλλλος... πέρυσι δούλευα ΑΧΕΠΑ και επειδή είχα κάνει καλά (τίποτα δεν έκανα στην ουσία) τη μονάκριβη θυγατέρα ROM ζευγαριού (είχε έρθει για δήθεν σκουλήκι) μπουκάραν μέσα στο γραφείο μου και ενώ η σύζυγος γύφτισσα μου έδινε ένα πατάκι ο άντρας της φώναζε: ΣΑΜΠΑ! ΣΑΜΠΑ γυναίκα! Ομολογώ πως δεν είχα ψάξει εξήγηση και το πέρασα για παραλήρημα ή έστω πολιτισμικό σοκ από τις πολλές σαπουνόπερες (Η Μαρία της γειτονιάς γύφτισσα ήτανε θαρρώ). Thanx anyway

PS: Ακόμα γελάω... χεχε

Dr_MAD said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Τo blog του απολυμένου από την ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου για θέματα εργασίας και ότι άλλο κάτσει…
Ενημέρωσε Άτομα Που Επικοινωνείς Για Τo Blog http://apasxolisi.wordpress.com Χρησιμοποίησε Αυτό Το Blog Να Καταγγείλεις Η Να Ενημερωθείς Για Εργασιακά Θέματα Επικοινωνήστε μαζί μου με τα email:apasxolisi_blog@yahoo.gr Είναι Μια Ανοικτή Και Online Social Network Σελίδα Διαμαρτυρίας Και Αποκάλυψης Στη Κοινή Γνώμη .. Της Πρωτοφανής Απόλυσης Μου!

hasapi grammata said...

telika i sampa tha apoktisi allo noima apo edo kai sto eksis sti zoi mas...

ta tragoudia einai ekseretika!!!

nahames nakanamoko said...

ναι και δεν μπορω μετά απ' αυτό να ξαναβρώ το παλιό καλό της νόημα...

έφη said...

Μ΄αρέσει που η κουβέντα πάει σπινταριστά.. Αγγελόπουλος και βάλε

nahames nakanamoko said...

ναι και για πιο γρήγορες κουβέντες εδώ

island said...

Καλησπέρα συνάδελφε.Μπορώ να πω πως δεν περίμενα να δω ντράμερ να γράφει έτσι.Περίμενα κάτι έμμετρο.Η μελωδία σου στα γραπτά σου όμως είναι φοβερή.Διάβασα και τα παρακάτω.Η Βιβή με συγκίνησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.Συνέχισε να γράφεις φίλε.Γράφεις όμορφα.

ΥΓ το πλέιερ το έκλεισα γιατί βγάζω λίγα σπυράκια με τα τσιφτετέλια!!!Το σιντι ρομ όμως υπέροχο.

Freddos - www.sport24.gr/freddos said...

Πολλά συχαρίκια και ευχές για καλή χρονιά με άφθονο διπλοτουμπέρλεκο και τσίκι-τσίκι-φςςςςς.

Κράτα ψηλά την καλή εργασία (keep up the good work)*




*έμπνευση αναγνώστη της στήλης - ας μην την καπηλευθώ

Νομίζω said...

Και το Samba pa ti του Santana τι θέλει να πει.

Καλημέρααα...

Anonymous said...

Μπλογκάρα.

+Μουσικάρες.

Μπράβο.

Χ2 said...

Τι έγινε ρε μάγκες; Εφυγε μια μέρα ξαφνικά, δίχως να μου πεί ούτε μια λέξη;

nahames nakanamoko said...

όχι απλά σταμάτησε να παίζει σε σκυλάδικα....

Χ2 said...

Και το Μέγαρο δεν έχει ενδιαφέρουσες ιστορίες; Κρίμα για τους αναγνώστες.

Χ2 said...

Προσθέτω: για τους φανατικούς αναγνώστες.Καταραμένο έντεχνο, πάντα μου καταστρέφεις τις καλύτερες στιγμές μου. Νοσταλγώ την εποχή που έφτιαχνα βίντεο για γάμους. Τύφλα να 'χει ο Μπέργκμαν.

nahames nakanamoko said...

έχει έχει αλλά δε γελάει κανείς

αφού το συνεχίζεις εσύ μια χαρά το έργο,το είδα εγώ το blog σου!

Χ2 said...

Ούτε κλαίει θα πρόσθετα. Γενικώς δεν συγκινείται, ε; Αυτό το μπλογκ ήταν όλα τα λεφτά. Εδώ. Και να επεδίωκα τη συνέχεια, είμαι σίγουρος πως δεν θα πετύχαινε.

nahames nakanamoko said...

παρακάλα τότε να με ρίξει η ανάγκη πάλι στα λαϊκά!

προς το παρόν την ψιλοβγάζω με τα πχιότικα...άσε άμα μου ρθει τίποτα θα ξαναγράψω,απλά από πέρσι ασχολούμαι μόνο με το λοστρόμο nahames (το βασικό μου blog) και το χω παρατήσει το μαγαζάκι μου... :-(

εν τω μεταξύ (χαχα) chat το κάναμε το μαγαζί!

φρόνιμααα θα φάμε πόρταααα.....

Χ2 said...

Έτσι γίνεται, όταν βρίσκονται πελάτες με ίδια γούστα σε κοντινά τραπέζια.Μήπως ταξιμάρει και κανείς για να κόψουμε την κουβέντα; Ναι, έχω δει και τον Λοστρόμο. Τύφλα να χει το πειρατικό του Κάπτεν Τζίμι. Μπλογκάρα. Θα στείλω μέηλ κάποια στιγμή να τα πούμε ηλεκτρονικά χωρίς τον κίνδυνο πόρτας (αν και από τις λουλουδούδες ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος). Μια αποφώνηση: Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε, καλημέρα σας.

nahames nakanamoko said...

ακριβώς! στείλε μέηλ, σαν πατσάς μετά τα "πετρέλαια" του μαγαζιού!
αντε!

Freddos - www.sport24.gr/freddos said...

Όχι. όχι email! Εδώ, να βλέπουμε κι εμείς!

Sarah said...

Εμενε μ'εστειλε στο μπλογκ σου συστημενη ενας κυριος που εχει αποκαλεσει δημοσιως σε πληροφορω τα γουστα μου φτηνιαρικα.
Τωρα θα σε προσβαλλω αν πω οτι εισαι ΑΠΙΘΑΝΟΣ ή θα προτιμουσες να σιωπησω;

nahames nakanamoko said...

χωρίς παρεξήγηση Αγία μου, αλλά αν με θεωρείς απίθανο τότε μάλλον τα γούστα σου είναι πραγματικά φτηνιάρικα!

Ντη said...

χαχαχα..από τα πιο ωραία ποστ που έχω έβερ διαβάσει..και γενικότερα το σκυλοθεματολόγιο αυτού του μπλογκ,σκίζει!

υγ.καλά ρε τερτούλ,γιατι δεν με ενημέρωσες για την ύπαρξή του?

Tertuliano Máximo Afonso said...

Ντη, μας πως είναι δυνατόν να μην γνώριζες την ύπαρξη αυτού του blog! Ντροπή μου που δεν παρέλειψα να σε ενημερώσω...

Αυτά είναι ρε τραγούδια! Τι 2L8 ρε Nahames και μαλακίες λέμε τώρα...

Tertuliano Máximo Afonso said...

Nahames, ο λαός απαιτεί νέα ιστορία τώρα!

Anonymous said...

Έ τι να κάνουμε ρε φίλε,εσύ έχεις σπουδάσει μουσική κι εμείς (οι ρομ) έχουμε ταλέντο.Δε μπορείς να τα έχεις όλα..

Anonymous said...

Ποιος έχει σπουδάσει μουσική;;;
(Εκ του γράφοντος)

Anonymous said...

😂